Vild med dansk

Mandag d. 20 August  KL.14:00

Pressemeddelelse ’Vild med Dansk’/Underværket juni 2018 – kreativ danskundervisning baner vejen til ordinær beskæftigelse

En chokoladefabrikant, en lastbilchauffør, en systueansvarlig… 18 nyankomne flygtninge klar med god arbejdskraft i Randers og omegn

’Vild med Dansk’ er et anderledes integrationsprojekt, støttet af Poul Due Jensens Fond, hvor ordinær danskundervisning boostes via intens undervisning i sang, drama og art. Formålet er, at deltagerne via de kreative fag hurtigere lærer sproget og dermed også hurtigere kommer i ordinært job. Med projektstart i februar måned 2018 er de 18 deltagere i løbet af efteråret klar til at rulle ærmerne op og tage deres tørn på randrusianske arbejdspladser.

Alle er topmotiverede, og flere har stærke faglige kompetencer, eksempelvis er der blandt deltagerne to, som tidligere har ledet og drevet en chokoladefabrik, én er skrædder / møbelpolstrer med kompetencer både inden for ledelse og drift og vedligehold af værkstedsmaskiner, én er lastbilchauffør, en kan svejse – endnu andre har drømme og ønsker om at komme til at arbejde med børn, blive frisør m.m.

Hverdagen er vejen til integration

Fra flere undersøgelser, blandt andet understøttet af danske eksperter som hjerneforsker Kjeld Fredens, ved man, at kunst og musik har positiv virkning på læring – ikke ved at læse og skrive om kunst og musik, men ved at være en del af det. Derfor er et af målene på ’Vild med Dansk’eksempelvis at skabe og producere en tegnet dukketeater-video. Processen giver nogle gode grin, sænker paraderne, højner lyst, tro og motivation, siger en af underviserne på holdet og understreger, at det er et vigtigt skridt i retning af at blive en del af samfundet.

”Der er ingen tvivl om, at sproget er den vigtigste forudsætning for at kunne indgå på en arbejdsplads, derfor er vi meget positive over for projektet ’Vild med Dansk’, hvor danskundervisningen skærpes via kreative fag. ’Vild med dansk’ er et nytænkt integrationsprojekt. Derfor er det en glæde, at Poul Due Jensens Fond bakker så flot op om projektet. Stor tak for det,”siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Underværket – et kulturhus i Randers – der i 1998 blev etableret som et Urban Pilot Projekt i EU (med det sigte bl.a. at forbedre beskæftigelsesmulighederne blandt etniske minoriteter) og nu på 20. år arbejder med integration, driver projektet ’Vild med Dansk’ i tæt samarbejde med Randers Bibliotek, Sprogcenter Randers og Jobcenter Randers. Alle med tung erfaring inden for integrationsarbejde. Sun Ørnsholt, jobkonsulent ved Jobcenter Randers, har været en del af projektet fra dag ét, hun siger: ”I starten var nogle af især kvinderne meget indadvendte og slog blikket ned, når vi talte sammen, nu kigger de mig i øjnene.”

Alle har en historie, disse er ved at skrive en ny

De nyankomne flygtninge har alle en barsk årsag til at være i Danmark, en årsag som kan være svær at håndtere, dog er ingen af dem i tvivl om, at netop et job at stå op til vil være medvirkende til at få ny balance i livet. Alle har en historie, disse er ved at skrive en ny.

Billedtekst: Vild med Dansk-deltagerne er klar til at tage fat på de lokale arbejdspladser i løbet af efteråret 2018.

page2image1736416

YDERLIGERE INFORMATION:

Poul Jeberg, Underværket
Tlf. 86438688, upp@undervaerket.dk

FAKTA VILD MED DANSK
Et integrationsprojekt støttet af Poul Due Jensens Fond.

Skabt og ledet af Underværket i tæt samarbejde med Randers Bibliotek, Sprogcenter Randers og Randers Jobcenter/Integrationsafdelingen og Skoleforvaltningen, Randers Kommune.

Vild med Dansk, hold 1 med opstart 5. februar 2018 og afslutning 31. august 2018 for 18 nyankomne flygtninge (ingen eller næsten ingen danskkundskaber).

page2image3785872

Citat fra www.pdjf.dk : ”Poul Due Jensens Fond ønsker at bidrage aktivt til at inkludere flere borgere i Region Midtjylland på arbejdsmarkedet – eller lette deres vej dertil. Fonden vil finansiere

og støtte projekter, der har en positiv effekt på menneskers evne til og mulighed for at finde enplads på arbejdsmarked og blive selvforsørgende.”